I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, 20 January 2012

ISLAM pada NAMA




TUDUNG ? hmmmm . 
 yeah , tu lah topik aku nak bebelkan  harini . 


TUDUNG ni ke yang aku nak bebel ?? --------->>>


ehhh . bukan-2 . tu tudung saji . walaupun tudung ni ---->
cantik , tapi tudung yang aku tunjuk tu , tak boleh pakai dekat kepala . 


HAHA , sebenarnye , korang dah tau kan ? 


ok , tudung tu satu kewajiban tuk semua kaum hawa islam kan ? untuk menutup aurat kan ?
tapi kenapa sekarang ni , aku selalu nampak orang ISLAM , yang hanya pada NAMA , 
i mean , dalam ic , status ISLAM , tapi .........


sehelai benang pon tak de kat atas kepala . betul ke ISLAM ? atau hanya pada NAMA ? 


pelik kan ? ? 
antara alasan-2 yang glamour :
       
         * isshhh , panas lah pakai-2 tudung nie . 
         * tak hot lah nanti ,
         *penat-2 je aku pegi rebonding rambut ,
         * rambut aku cantik , ape lagi , tunjuklah "
          *lantak aku lah , yang pakai tudung tu , bukannye baik sangat ! "


ish-3 .  tak patut betul  . korang cakap pakai tudung PANAS ? wahai akak-2 dan adik-2 . pernah tak korang pikir ? azab neraka tu lagi panas ? 


and lagi satu ,
"memang lah yang pakai tudung tu tak semua baik , tapi yang baik tu akan pakai tudung kan ?


renung-2 kan lah ye .......

PAKAI BUANG KE CINTA AKU ?




"CINTA bukan macam skateboard , belum main GILAP.. dah main PIJAK,


 CINTA bukan macam BOLA SEPAK, belum dapat KEJAR.. dah dapat TENDANG, 


CINTA itu bukan macam bulu tangkis , belum main PEGANG.. dah main PUKUL ,


 CINTA ITU DIIBARATKAN MACAM BOLA RAGBI BELUM DAPAT REBUT DAH DAPAT LINDUNG  CINTA ITU UMPAMA JARI... LUKANYA SEMBUH SENDIRI, HADIRNYA 


KEKAL DI HATI "


korang mesti penah bace kan ayat ni ? yeah , aku #copypaste from satu laman sesawang . 


topik yang aku nak komplain harini , berkaitan dengan cinta pakai buang .


pengalaman ni aku dapat dari budak kelas aku sendiri , 
> dia seorang yang boleh dikatakan COMEL , CANTIK dan agak gediks . 
tapi , biase lah . setiap kali kapel , mesti tak kekal lama , tak de jodoh lah katakan . 


Tapi , yang menarik pasal budak kelas aku ni . dia tak penah putus ase tuk bercinta , (tak macam aku . sekali bercinta , terus putus ase n dah tak berminat sangat soal cinta )


ok , teruskan cerita budak kelas aku tdi . aku unknown kan dia sebagai miss A lah ye . miss A ni , akan layan setiap lelaki yang chat atau nak berkenalan dengan dia . sampai kadang-2 , aku rase menyampah pulak . bukan sebab aku jeles , maybe sebab aku dah muak tengok dia dengan lelaki yang berlainan-2 . 


persoalan aku , 


mane harga diri MISS A nie ? aku bukan lah sape-2 nak mempertikaikan harga diri dia . aku cume pelik , apa perasaan dia ye . bercinta tak sampai sebulan , n then putus . pastu , kapel lagi . 


mana datangnya rase CINTA tu ? tapi bagi dia , maybe tak pelik . tapi pernah tak dia fikir , ape perasaan bakal suami dia nanti , kalau-2 orang yang pernahh kapel dengan MISS A nanti akan cakap macam ni :


"eleh , tak heran , aku pon penah kapel dengan perempuan murah macam tu "


wahai miss A , aku harap , kau renung-2 kan lah lepas nie . :) kite sebagai perempuan , kene jual mahal sikit , bukan murah , aku harap kau faham . aku harap nasihat aku ni berguna untuk kau ye kawan . :)

CINTA MONYET 8 tahun





CINTA budak 8 tahun ? yeah . aku mengaku , sekarang ni . zaman dah MODEN , so , CINTA pon kene MODEN ker ? ok , ni yang aku nak komplai seawal jam 9 pagi , (9 pagi ? awal ke tu ? ) haha . ok , teruskan cerita .
aku pon lepas bekfest , dengan pantasnye terus membuka laman sesawang aku . IAITU ! laman muka buku yang tengah famous di kalangan remaja-2 sekarang ni . 

n then , aku dikejutkan dengan status adik KAWAN aku , budak berumur 8 tahun . 

''maafkan saya awak , sebab selalu buat awak marah , saya sayang awak sangat-2 , tolong jangan  tinggalkan saya ''

   (ayat diatas aku dah ubah sedikit supaya korang paham , biase lah , budak-2 , typing error ) 

ok , yang aku pun lepas bace status tu , terus buat muka camni --->

(HAHAHA ) #taksangkabetul


huh ,, budak umur 8 tahun boleh tulis camtu dekat wall dia ? aku yang dah agak dewasa sikit dari dia pon tak berani nak tulis status-2 yang bercintan cintun ni . 

ok , dimana kesilapan budak kecik 8 tahun ni ? parents yang salah or akak-2 and abg-2 dia ? or diri sendri yang salah . 

pada pndangan aku , maybe parents dia yang salah , coz tak pantau anak-2 punye laman sosial , 
parents jangan lah lepas tangan jer bab-2 macam ni . ambik tau lah sikit . jangan sampai , anak lagi pandai dari parents bab cintan cintun nie . 

maybe jugak , parents diaorang fikir camni :

" ala , biase lah tu , budak kecik , bukannye tau ape , "

salah pandangan diaorang tu , budak-2 kecik macam ni lah yang kene didik dari awal , bak kata pepatah , "melentur buluh , biar lah dari rebungnya "

and then , aku terus unfriend budak kecik tu , malas jugak aku nak bace ayat-2 jiwang dan pasrah yang di tulis oleh beliau . 

MORAL OF THE STORY , budak-2 kecik tak payah / tak perlu ade laman sosial , kalau parents tak rajen nak pantau aktiviti diaorang . setuju ? 





MENCARI SYURGA ?

SUPRISE !!!!! haa , terkejut tak ? patutnye , korang kene buat muke cmnie --->

 
atau nak lagi yang lagi kiut , macam nie

<--------



HAHA  , sempat lagi aku carik dekat google images tdi .







ok , abaikan kisah 2 orang mamat yang terkejut tadi tu , sebenarnya , cerita yang aku nak cerita , tak de kene mngena pon dgn kedua-2 gambar yang sengal tu . just for fun :D .

ok , tanpa berlengah lagi , gadis yang suke berceloteh , akan memulakan ceritanya . .

korang mesti penah kene marah dengan parents kan ? kalau tak banyak pon . sekali mesti penah kan ?
sama lah macam aku , tapi yang berlainan sikit dengan aku , aku just kene marah dengan my mum or panggilan manjanya , MAK ! ABAH aku , dah meninggalkan kami lebih kurang 7 tahun lalu , so , aku ni dikirakan anak yatim lah . =_=

ok , SKIP sikit tentang aku tu ,
kite kan , sebagai anak , tak patut buat parents kite marah or terase hati . tapi , kite kan manusia , tak lari dari melakukan kesalahan , kalau ade perasaan nak tinggikan suara kat parents tu . istifar lah banyak-2 .
Tapi kan , setiap kesalahan yang kite buat , kite mesti nak jelaskan balik , or dalam bahasa omputihnye , EXPLAIN . tapi ape yang kite cakap tu . maybe akan membuat parents kite terase . kadang-2 takde niat pon kan ?

ok , dah nak magrib nie . ape yang aku boleh cakap kat sini . hargai lah parents korang selagi dorang still ade dekat muka bumi ni . kalau dah takde , rajen-2 kan lah diri tu nak bace yassin or doakan kesejahteraan dorang kat sane .

JADILAH ANAK YANG BAIK OK ! SYURGA TU DI BAWAH TAPAK KAKI IBU ,
(tapi lepas korang bace celoteh aku nie . janganlah pulak korang pegi check bawah tapak kaki mak korang           tu )

HAHA , renung-2kan dan selamat beramal . pen off . assalamualaikum .

BLOG AKU YANG BELAJAR

ASSALAMUALAIKUM . .

hmmm , baik korang jage-2 . budak tak kidal nak mula berceloteh nie . tak takut ? ok , boleh teruskan pembacaan anda .

korang bosan tak bace blog aku yang tak berape best nie ? yela kan , blog orang lain sume ade blink-2 . aku ? hmmm . boringg kan ?

aku teringin jugak nak ade blog blink-2 camtu . who knows ? one day maybe , :D so , sape-2 yang berminat nak ajarkan , sila-2 lah rajin-2kan diri yer . aku pon teringin jugak .

hope korang , korang and korang , tak kedekut lah nak ajarkan aku .
sooooo , jOm same-2 kite bace pantun aku ni .

"BUAH CEMPEDAK DI LUAR PAGAR" , (eh , kat rumah jiran aku pon ade lah )
AMBIL GALAH TOLONG JOLOKKAN , (galah dah hilang , ntah sape ntah yang rembat)
SAYA BUDAK BARU BELAJAR , (memang lah baru belajar , takkan dah keje )
KALAU SALAH TOLONG TUNJUKKAN, (bagus , bagus , bagus )

KAU TALAM yang TAK BERGUNA !

   

bak kata pepatah , "buat baik berpada-2 , tapi janganlah talam bermuka-2" . eh ade ker ? tak de eh ? tak kesah lah . hmmm , kalau cakap pasal talam bermuka-2 , korang , korang n korang mesti tau kan , ape topik aku harini
mood aku : sad giler .
(tengok gambar sebelah ,--> macam tu lah muka aku sekarang ). ----->

sebab tak sangka , ade jugak salah seorang dari KAWAN yang boleh aku katakan RAPAT , kutuk aku belakang-2 . hey KAWAN . kalau dah memang tak puas hati , cakap terus terang , ape salah aku dengan kau sampai kau buat aku macam ni .

SEDIH sangat . tak sangka kau kutuk aku belakang-2 . sabar je  lah . mungkin 1 hari nanti kau akan sedar jugak . and , aku akan buat-2 tak tau yang kau sebenarnya sedang mengutuk-2 aku dengan seronoknya . kan ?

TERIMA KASIH KAWAN ! kau telah banyak mengutuk aku dgn seronoknye :(